måndag 23 november 2009

Söndagsmiddag på mormors vis!


När jag var liten åkte vi ofta till min mormor som då bodde i Lilla Edet. Där åt vi ofta söndagsmiddag. Det var en speciell doft i hennes hus... det doftade hemtrevligt på något sätt. Och maten smakade alltid jättegott! Innan vi satte oss vid bordet fick vi gå ut till förrådet och hämta varsin läsk, en 33 cl glasflaska var. Ofta valde jag Champis, Trocadero eller Portello... mmmm.... det smakade himmelskt! =)

Igår gjorde jag en söndagsmiddag som doftade minnen från middagarna hemma hos min mormor...




Klassisk skinstek med tillbehör! 6 pers.


1-1½ kg benfri skinkstek
salt & svartpeppar
vatten

Salta och peppra skinksteken runt om. Bryn steken i smör i en gjutjärnsgryta runt om, så den får en fin färg. Häll på vatten så det knappt täcker steken. Koka under lock i ca 1½ timma per kilo kött.
När den kokat färdigt lyfter du upp den och lindar in den i aluminiumfolie, så den får vila.
Sila ev av skyn och häll sedan tillbaka i grytan.
Tillsätt lite grädde, kinesisk soja, en köttbuljongtärning och ca 1 tsk vinbärsgelé. Smaka av med salt och ev. lite peppar. Vill du ha tjockare sås, reder du den bara med en toppredning. Jag använder oftast ljus Maizenaredning.

Till steken serverar jag kokt potatis, gräddsåsen, kokta brysselkål, förvällda herrgårdsgrönsaker och vinbärsgelé. (jag kylde ner mina potatisar och värme dom igen, för lägre GI)

Smaklig måltid!


2 kommentarer:

  1. Gott!

    Appropå Trocadero så sa min syster och jag alltid paraplydricka när vi var små. :-)

    /Tina
    pickipicki.se

    SvaraRadera
  2. Härlig blogg du har. Har precis hittat hit :-)

    SvaraRadera